Scheidingspapieren - Alimentatie

Alimentatie
Alimentatieberekening
Alimentatie verlagen
Alimentatie verhogen

1. Ik ontvang geen alimentatie, wat kan ik doen?

2. Kan ik zelf de alimentatie berekenen?

3. Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald?

4. Wie zijn verplicht om kinderalimentatie te betalen?

5. Tot welke leeftijd moet kinderalimentatie betaald worden?

6. Wanneer hoef ik geen kinderalimentatie te betalen (nihilstelling)?

7. Wat gebeurt er met de betaalde kinderalimentatie?

8. Mijn kind werkt al, kan ik nu de alimentatie stoppen?

9. Mijn kind wil geen contact met mij, kan ik nu de alimentatie stopzetten?

10. Wanneer kan ik de kinderalimentatie verlagen?

11. Wanneer ben ik verplicht om partneralimentatie te betalen?

12. Kan het alimentatiebedrag verhoogd worden?

13. Ik word binnenkort werkloos en kan de alimentatie niet betalen, wat nu?

14. Mijn ex heeft een nieuwe partner, kan ik nu de alimentatie stoppen?

 

 

1. Ik ontvang geen alimentatie, wat kan ik doen?

U kunt via een mediationvoorstel uw ex uitnodigen voor mediation, zodat tijdens mediation niet alleen het probleem van nu opgelost kan worden, maar ook toekomstige problemen kunnen worden voorkomen. U kunt daarnaast ook uw ex-partner een schriftelijk aanmaning versturen. Indien hij/zij niet reageert of weigert te betalen kunt u ook een deurwaarderskantoor inschakelen, die dit voor u gaat innen. Indien u bij het incasseren van de alimentatie hulp wenst, vul dan dit formulier.

Terug naar boven 

 

 

2. Kan ik zelf de alimentatie berekenen?

Ja, u kunt dit zelf berekenen. Op onder meer de website van de www.rechtspraak.nl zijn de verschillende tabellen en alimentatienormen te vinden. Deze informatie is echter niet voor iedereen eenvoudig te doorgronden. Met name het berekenen van partneralimentatie kan ingewikkeld zijn. Niet alleen kunnen er fouten sluipen in de berekening, het is nog maar de vraag of uw partner uw berekening wilt accepteren, omdat deze u mogelijk niet ziet als deskundig en onpartijdig genoeg. Om op dit punt onenigheid te voorkomen wordt u aangeraden om ofwel een berekening volledig samen te maken en te begrijpen ofwel om een alimentatieberekening te laten maken. U kunt ook gebruik maken van de indicatieve alimentatieberekeningsprogramma's.

Terug naar boven 

 

 

3. Hoe wordt de hoogte van de alimentatie bepaald?

Eerst wordt er berekend wat de behoefte is van het kind en/of de partner. Op grond van de alimentatienormen wordt voor de berekening van kinderalimentatie het netto gezamenlijke gezinsinkomen als standaard uitgangspunt genomen. De bepaling van de behoefte aan partneralimentatie is maatwerk. Wanneer de behoefte bekend is wordt vervolgens berekend wat de draagkracht is van de partners, om te kijken of en welk bedrag er betaald kan worden. U kunt ook gebruik maken van de indicatieve alimentatieberekeningsprogramma's.

Terug naar boven 

 

 

4. Wie zijn verplicht om kinderalimentatie te betalen?

In de regel zijn de moeder en de biologische vader onderhoudsplichtig. Ook een niet biologische vader is onderhoudsplichtig, wanneer: deze was getrouwd met de moeder op het moment van de geboorte; deze het kind heeft erkend; deze het gezamenlijk gezag heeft over het kind. Als het gezamenlijk gezag is beindigd door de rechter, geldt er nog een alimentatieplicht die niet zo lang duurt als dat het gezamenlijk gezag geduurd heeft.

Terug naar boven 

 

 

5. Tot welke leeftijd moet kinderalimentatie betaald worden?

Tot 21 jaar moet er kinderalimentatie betaald worden. Tot 18 jaar moet dit betaald worden aan de andere ouder. Vanaf 18 tot 21 jaar aan het jongmeerderjarige kind. Is er een alimentatiebedrag vastgesteld tijdens minderjarigheid, dan wordt dit bedrag automatisch het alimentatiebedrag voor de jongmeerderjarige totdat hij/zij 21 jaar is. 1:395b BW De alimentatieplicht ten opzichte van de jongmeerderjarige geldt ook wanneer deze niet studeert, maar (gedeeltelijk) werkloos is.

Terug naar boven 

 

 

6. Wanneer hoef ik geen kinderalimentatie te betalen (nihilstelling)?

Wanneer er geen draagkracht is, blijft de alimentatieplicht nog wel bestaan, maar omdat er geen draagkracht is, kan de alimentatie op nihil (nul) gesteld worden door de rechter. Er is in het algemeen onvoldoende draagkracht wanneer het inkomen minus de redelijke lasten het niet toelaat om kinderalimentatie te betalen. Het alimentatiebedrag kan dan op nihil (nul) gesteld worden door de rechter. Het wordt niet meer snel aangenomen dat er geen draagkracht is. In het algemeen geldt sinds 1 april 2013 dat bij een inkomen op bijstandsniveau er bij n kind 25,-- draagkracht is en bij 2 of meer kinderen 50,-- draagkracht.

Terug naar boven 

 

 

7. Wat gebeurt er met de betaalde kinderalimentatie?

De ouder, die de kinderalimentatie ontvangt, dient het geld te gebruiken voor het betalen van de kosten voor het kind of de kinderen. De alimentatie ontvangende ouder is niet verplicht om de andere ouder inzage te verstrekken over de besteding van de kinderalimentatie. Wanneer ouders elkaar niet vertrouwen kan dit laatste tot onenigheid leiden. Ouders kunnen ervoor kiezen om een kinderrekening te openen, zodat de kosten voor de kinderen vanuit 1 rekening betaald worden, terwijl beide ouders inzicht krijgen over de rekening. Let op: de kinderalimentatie dient wel eerst naar de alimentatie ontvangende ouder overgemaakt te worden, waarna deze de alimentatie over dient te maken op de kinderrekening. Wanneer de betalende ouder de alimentatie direct overmaakt op de gezamenlijke kinderrekening is er officieel geen sprake van kinderalimentatie.

Terug naar boven 

 

 

8. Mijn kind werkt al, kan ik nu de alimentatie stoppen?

Voor minderjarige kinderen, die een bijbaan hebben kan de betaling van alimentatie niet worden gestopt. U heeft daarnaast de plicht om tot 21 jaar kinderalimentatie te betalen, zolang uw kind behoefte heeft aan een bijdrage in het levensonderhoud en/of bijdragen voor de studie. Wanneer een jongmeerderjarig kind zelf werk heeft, kan dit een reden zijn om het alimentatiebedrag te verlagen. In zijn algemeenheid zal de behoefte van een jongmeerderjarig kind, dat studeert en uitwonend is, hoger zijn dan voor een thuiswonend minderjarig kind.

Terug naar boven 

 

 

9. Mijn kind wil geen contact met mij, kan ik nu de alimentatie stopzetten

De basisregel is dat de plicht tot betaling van kinderalimentatie en het recht op omgang los van elkaar worden gezien. Alleen geen contact willen is niet voldoende om de alimentatie stop te zetten. Wanneer er al een alimentatiebedrag door de rechter is vastgesteld of is meegenomen in de beschikking van de rechter zult u altijd eerst de rechter moet vragen of u minder of geen alimentatie mag betalen. De rechter kan ook bepalen dat er geen alimentatie meer betaald hoeft te worden wanneer het jongmeerderjarige kind zich zo ernstig misdraagt dat het voor de alimentatie betalende ouder niet meer redelijk is om alimentatie te betalen. Zo heeft een rechter in een zaak bepaalt dat de alimentatie betalende ouder de kinderalimentatie niet meer hoefde te betalen, omdat het kind de ouder zo ernstig heeft gekwetst door deze meermaals dood te wensen en daarmee aan te geven geen enkel gevoel van verbondenheid te hebben met die ouder, dat de rechter het niet redelijk vond dat er dan wel kinderalimentatie betaald zou moeten worden.

Terug naar boven 

 

 

10. Wanneer kan ik de kinderalimentatie verlagen?

Voor kinderalimentatie voor kinderen tot 18 jaar kan dit slechts verlaagd worden, wanneer de alimentatie betalende ouder veel minder is gaan verdienen of de alimentatie ontvangende ouder meer draagkracht heeft gekregen. De alimentatie ontvangende ouder krijgt bijvoorbeeld meer draagkracht wanneer deze ruim meer gaat verdienen of bijvoorbeeld gaat samenwonen, waardoor de woonlasten kunnen worden gedeeld.

Terug naar boven 

 

 

11. Wanneer ben ik verplicht om partneralimentatie te betalen?

Was u getrouwd of geregistreerd partner van elkaar, dan bent u alimentatieplichtig naar uw ex toe. Van deze plicht kunt u onderling afwijken en bijvoorbeeld afspreken dat er geen partneralimentatie betaalt hoeft te worden. Let op: wanneer u afspreekt geen alimentatie te willen ontvangen, terwijl u recht hebt op partneralimentatie en vervolgens een bijstandsuitkering gaat aanvragen, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering verlagen of niet toekennen en u alsnog opdracht geven om partneralimentatie te vragen bij uw ex-partner. De gemeente kan ook zelf de aan u betaalde bijstand verhalen op uw ex.

Terug naar boven 

 

 

12. Kan het alimentatiebedrag verhoogd worden?

In sommige gevallen kunt u de rechter vragen om het vastgelegde alimentatiebedrag te verhogen. Dit kan bijvoorbeeld wanneer het inkomen van de alimentatie betalende partner is gestegen, terwijl hij/zij eerder vanwege te weinig draagkracht niet het volledig benodigde bedrag (de behoefte) aan alimentatie kon betalen en er ook geen rekening is gehouden met de wijziging bij het bepalen van de huidige alimentatie. Een andere wijziging kan zijn dat de alimentatie ontvangende partner nu minder inkomen heeft waardoor deze partner behoefte heeft aan meer alimentatie of waardoor deze partnerals ouder meer kinderalimentatie nodig heeft om in de behoefte van het kind te voorzien. Voor kinderalimentatie geldt dat een inkomensstijging van de alimentatie betalende ouder na de scheiding tot gevolg kan hebben dat de behoefte en daarmee ook het bedrag aan kinderalimentatie stijgt.

Terug naar boven 

 

 

13. Ik word binnenkort werkloos en kan de alimentatie niet betalen, wat nu?

Wanneer uw ex-partner een lagere betaling accepteert, dan kunt u het achterwege laten om een lager alimentatiebedrag door de rechter vast te laten stellen. Zet u deze afspraak dan wel op papier en onderteken beide deze afspraak. Voor de zekerheid kunt u de rechter vragen om officieel een lager alimentatiebedrag vast te leggen. Zolang de eerdere vastgestelde alimentatie niet is gewijzigd loopt u namelijk het risico dat u later alsnog het verschil moet betalen, wanneer u toch onenigheid krijgt over de gemaakte afspraak.

Terug naar boven 

 

 

14. Mijn ex heeft een nieuwe partner, kan ik nu de alimentatie stoppen?

Uw plicht om partneralimentatie te betalen stopt wanneer uw ex hertrouwt, een geregistreerd partnerschap aangaat of gaat samenwonen (dat lijkt op een huwelijk). Bij het samenwonen moet er dan sprake zijn van een affectieve relatie (liefdevol), van wederzijdse verzorging, terwijl de relatie en samenwoning van duurzame aard is. Het kan zijn dat door het samenwonen van uw ex-partner de draagkracht van hem/haar is toegenomen, omdat bijvoorbeeld de woonlasten gedeeld kunnen worden. De toename van de draagkracht kan een reden zijn om de alimentatie te verlagen.

Terug naar boven 

 

 

Alkmaar, Almelo, Almere, Amersfoort, Amstelveen, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Barendrecht, Breda, Capelle Aan Den Ijssel, De Bilt, De Meern, Delft, Den Haag, Den Helder, Deventer, Diemen, Doetinchem, Dordrecht, Eindhoven, Emmen, Enschede, Geleen, Groningen, Haarlem, Heerhugowaard, Heerlen, Hengelo, Hilversum, Hoofddorp, Hoorn, Leeuwarden, Leiden, Leidschendam, Lelystad, Maastricht, Nijmegen, Pijnacker, Rotterdam, s Hertogenbosch, Schiedam, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Voorburg, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Cookies helpen ons bij het leveren van onze diensten. Door gebruik te maken van onze diensten, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies. Meer informatie